buitenlandse-autotrip.jpg

juli 2018

Wat hebt u nodig op een buitenlandse autotrip?

Gaat u met de wagen op reis naar het buitenland of bent u van plan er een wagen te huren? Kijk dan zeker na wat er in de wagen moet liggen. Denk daarbij ook aan de doorreislanden. En vergeet evenmin het wegenvignet, de tolwegen of de milieustickers niet.

Verplichte uitrusting in de wagen

Voor de Belgische autobestuurders valt het aantal extra zaken die u aan boord van de wagen moet hebben doorgaans mee. In de meeste landen bent u namelijk verplicht om minstens een gevarendriehoek, een blusapparaat, een fluorescerend hesje of een verbanddoos in uw wagen te hebben liggen – zaken die ook in België in wagen moeten liggen. In veel gevallen hoeft u dus geen extra uitgaven te maken.

Gaat u niet op reis met de wagen maar huurt u ter plekke een auto, kijk dan zeker na voor u vertrekt of de verplichte uitrusting in de wagen aanwezig is. Bepaalde landen maken bovendien een onderscheid tussen auto’s die daar ingeschreven zijn of buitenlandse auto’s.

Een overzicht per land wat er verplicht is:

  • Bulgarije: gevarendriehoek, fluohesje, brandblusapparaat en een EHBO-kit
  • Denemarken: gevarendriehoek
  • Duitsland: geen verplichtingen voor buitenlandse wagens. Huurt u een Duitse wagen, dan moet u gevarendriehoek, fluohesje en EHBO-kit in de wagen hebben liggen. Voor voertuigen zwaarder dan 3.500 kg is een draagbaar geel knipperlicht verplicht. Reist u met de caravan, dan moet u 2 wielkeggen meenemen.
  • Finland: gevarendriehoek
  • Frankrijk: gevarendriehoek, fluohesje, alcoholtester
  • Griekenland: gevarendriehoek, brandblusapparaat, EBHO-kit
  • Hongarije: gevarendriehoek, EHBO-kit, fluohesje. Een brandblusapparaat is enkel verplicht voor voertuigen boven de 3,5 ton. Een fluohesje is enkel verplicht als u bij slecht weer pech hebt buiten de bebouwde kom.
  • Ierland: geen verplichtingen
  • Italië: gevarendriehoek, fluohesje. Een fluohesje is enkel verplicht als u bij slecht weer pech hebt buiten de bebouwde kom.
  • Kroatië: gevarendriehoek, fluohesje, EHBO-kit, reservelampen (behalve bij neon- of koplampen). Een brandblusapparaat is enkel verplicht in bedrijfsauto’s.
  • Luxemburg: gevarendriehoek, fluohesje. Een brandblusapparaat en EHBO-kit zijn enkel verplicht in bedrijfsvoertuigen.
  • Noorwegen: gevarendriehoek, fluohesje. Een brandblusapparaat is enkel verplicht voor Noorse wagens.
  • Oostenrijk: gevarendriehoek, fluohesje, EHBO-kit. Een wielkeg is verplicht als u met de caravan reist.
  • Polen: gevarendriehoek, brandblusapparaat, fluohesje, EHBO-kit. Poolse voertuigen moeten spatlappen achteraan hebben en over een antidiefstalsysteem beschikken.
  • Portugal: geen verplichtingen voor buitenlandse wagen. Huurt u een wagen in Portugal, dan moet die verplicht beschikken over een gevarendriehoek en fluohesje.
  • Roemenië: gevarendriehoek, fluohesje, brandblusapparaat, EHBO-kit
  • Servië: gevarendriehoek, fluohesje, volwaardig reservewiel (even groot is als de andere banden) of bandenreparatiekit
  • Slovenië: gevarendriehoek, fluohesje, reservelampen. In Sloveense wagens in een EHBO-kit verplicht.
  • Spanje: gevarendriehoek (2 voor Spaanse wagens), reservewiel of bandenreparatiekit, fluohesje (verplicht om te dragen bij pech buiten de bebouwe kom in slecht weer). Spaanse voertuigen moeten een antidiefstalsysteem hebben.
  • Tsjechië: gevarendriehoek, fluohesje, EHBO-kit
  • Turkije: 2 gevarendriehoeken, brandblusapparaat, ehbo-kit, reservewiel of reparatiekit
  • Verenigd Koninkrijk: geen verplichtingen
  • Zweden: gevarendriehoek verplicht voor Zweedse voertuigen
  • Zwitserland: gevarendriehoek. Wielkeggen zijn niet verplicht, maar worden wel aanbevolen als u met de caravan reist.

Vergeet de lokale verkeersheffing niet

Zwitserland: wegenvignet voor alle wegen

Gaat u naar Zwitserland? Dan hebt u ook een wegenvignet nodig. In Zwitserland betaalt u 40 Zwitserse frank voor het gebruik van het wegennet. Voor dat bedrag mag u er een heel jaar rijden. Let wel: voor een caravan dient u zich een tweede vignet aan te schaffen.

U kan de vignetten aan de grens kopen. Verliest u liever geen tijd, dan kan u ze ook in België aanschaffen, bijvoorbeeld bij de automobielorganisaties. Hun prijzen kunnen hier licht van afwijken.

Oostenrijk: wegenvignet voor snelwegen en tol

In Oostenrijk heeft u enkel voor snelwegen een wegenvignet nodig. U kan het kopen voor 10 dagen, 2 maanden of een jaar. Voor een klassieke auto kost het respectievelijk 9 euro, 26,20 euro en 87,30 euro. Bent u gewoon op doorreis, dan neemt u best dus 2 keer een vignet voor 10 dagen.

Het wegenvignet kan u ter plekke kopen in onder meer benzinestations, of u kan het op voorhand bestellen bij bijvoorbeeld Touring of VAB. Hun prijzen kunnen hier licht van afwijken.

Daarnaast betaalt u tol op bepaalde snelwegen in Oostenrijk. Dit tarief is per snelweg anders. Is uw voertuig zwaarder dan 3,5 ton, dan wordt de tol elektronisch geïnd via de GO-box. Op het ontbreken van een GO-box staan boetes.

Frankrijk: tol en ecovignet

Voor diverse landen moet u ook rekening houden met tolwegen, onder andere in Frankrijk. U kan gebruik maken van een Bip&Go-badge, die u onder meer kan bestellen via de automobielorganisaties Touring en VAB, zelfs indien u geen lid bent. Met deze badge kan u vlot door de voorbehouden tolpoorten te rijden zonder ter plaatste te moeten betalen. De verschuldigde tol wordt achteraf via domiciliëring verrekend.

Frankrijk heeft twee milieuzones: de Zone à circulation restreinte (ZCR, zone met beperkt verkeer) en de ‘zone de protection de l’air (ZPA, zone met bescherming van de lucht). De eerste omvat Parijs binnen de périphérique (ringweg) en Grenoble. Vanaf september komt daar ook Rijsel bij. In deze steden heeft u altijd een ecovignet nodig. In de andere ZPA’s geldt dit alleen als er luchtvervuiling is.

Spanje: tol en ecovignet

Op reis naar Spanje? Dan betaalt u, net zoals in Frankrijk, tol. De Bip&Go-badge, die u nodig heeft voor Frankrijk, kan ook in Spanje gebruiken en wordt achteraf verrekend via domiciliëring. Een badge bestellen kan u bij onder meer Touring en VAB.

En ook in Spanje zijn de milieuzones ingevoerd. Zo kan u Barcelona alleen binnen met een geldige milieusticker. Afhankelijk van de uitstoot heeft die een andere kleur. Andere steden hebben dan weer zones die alleen toegankelijk zijn voor houders van een vergunning, de zogenaamde “Area de prioridad residencial” (APR).

Duitsland: ecovignet voor 57 zones

Ligt uw bestemming in Duitsland? Hou er dan rekening mee dat u voor 57 zones een zogenaamde Umweltplakette nodig heeft. Een groen ecovignet kost u zowat 15 euro. U kan het ook in België kopen. De prijs kan dan licht afwijken.

Uw wagen moet bovendien voldoen aan de opgelegde milieunormen. Alleen voor Neu-Ulm volstaat een geel vignet met lagere normen. In de andere zones heeft u een groen vignet nodig. Dat kan u krijgen als uw auto minstens euronorm 4 heeft voor een diesel en 3 voor een benzinemotor.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak