In ons digitaal tijdperk zijn automatische betalingen en domiciliëringen de norm. Wellicht klinkt het dan ook paradoxaal om te betalen op een manier die méér aandacht en handwerk vereist. Toch kan dit niet alleen zorgen voor een beter inzicht in je uitgavenpatroon. Het kan je ook een kleine, maar fijne, extra inkomst opleveren.
Zelf kiezen wanneer je betaalt, geeft je controle en versterkt je relatie met je geldzaken. Je weet precies wat, wanneer, aan wie en hoeveel je betaalt. Met deze aanpak ga je aandachtiger om met je uitgaven, en kan je onverwachte tekorten op je rekening voorkomen. Want je houdt niet alleen je financiën strak in het gareel, je wordt ook gedwongen om scherper te kijken naar je uitgaven. Hoeveel geef je bijvoorbeeld uit aan al die abonnementen en diensten? Of betaal je misschien voor zaken die je amper gebruikt? Dat is natuurlijk zonde van het geld.
Elke betaling handmatig inplannen biedt ook een ander voordeel. Door een betaaldatum dichter bij de vervaldatum van de factuur te kiezen, kan je geld dat normaal meteen van je zichtrekening afgeschreven wordt, even parkeren op een spaarrekening. Dat kan een slimme zet zijn om een klein extraatje op te bouwen.
Stel dat je maandelijks 500 euro uitgeeft aan facturen. Wacht je met betalen en zet je dat geld tijdelijk op een spaarrekening, dan levert dat bedrag (met een basisrente van 1,5%) tot zo’n 0,60 euro per maand op. Ben je consistent en hou je dit een jaar lang vol, kan je tot 7,5 euro op je spaarrekening zien verschijnen. Geen fortuin, maar elk extraatje is altijd mooi meegenomen.
Even je geld parkeren op een spaarrekening helpt bovenal om verstandiger om te gaan met je geld (je geeft het niet aan iets anders uit) en om van regelmatig sparen een gewoonte te maken. Wie weet heb je binnenkort een grote factuur te betalen waar een mooier extraatje tegenover staat. Dit kan je ook helpen stilstaan bij de vraag of al het geld op je zichtrekening moet blijven staan. Want niet elke Belg is een spaarkampioen. Nog steeds hebben Belgische huishoudens zo’n 96,5 miljard euro – omgerekend zo’n 18.900 euro per gezin – renteloos op een zichtrekening geparkeerd (februari 2024).
Bijna elke factuur die niet onmiddellijk betaald moet worden, kan je handmatig inplannen. Denk aan je maandelijkse energie- en telecomfacturen, je waterrekening, of je telecomabonnement. Belangrijk is wel dat je weet wanneer deze facturen vervallen en dat je een systeem opzet om ervoor te zorgen dat je ze op tijd betaalt.
Plan je zelf de betalingen van je facturen in, dan bestaat de kans natuurlijk dat je er eentje vergeet te betalen – of dat je het geld niet tijdig terugboekt van je spaarrekening naar je zichtrekening. Je loopt daarom het risico om een boete te krijgen voor een late betaling, als een slechte klant te worden bestempeld of ongewild in het rood te staan op je rekening. Zorg daarom, voor je begint, dat je dit op een georganiseerde manier aanpakt.