benl-blog-ontslag.jpg

maart 2021

Klaar voor een nieuwe job? Tijd om je baas in te lichten

Op zoek naar een nieuwe uitdaging, een betere balans tussen werk en privé of net de kans van je leven gekregen? Er zijn veel redenen om een nieuwe uitdaging aan te gaan of te vertrekken bij je werkgever. Het liefst pak je die belangrijke stap goed aan. Enkele aandachtspunten en tips.

Voor je definitief beslist: praat met je huidige werkgever

Voor je een definitieve beslissing neemt, overweeg je best of ontslag wel de meest voordelige optie is. Ontslag nemen mag geen impulsieve beslissing zijn.

Er liggen bij je huidige werkgever vaak meer kansen dan je denkt. Een werknemer vervangen kost werkgevers immers veel tijd, moeite en geld. Anderen moeten je takenpakket misschien overnemen, je werkgever dient een vacature op te stellen, een sollicitatieronde te organiseren, je vervanger op te leiden … Om dit te vermijden en al ingewerkte krachten aan boord te houden, is een werkgever vaak tot meer bereid dan je op het eerste zicht zou denken.

Het zou zomaar kunnen dat er een functie beschikbaar is of vrijkomt waarin je je talenten en ambities wel kwijt kunt. Misschien wil je baas wel overwegen je vier vijfden te laten werken of tijdskrediet te geven om de balans tussen je job en gezinsleven te verbeteren. Wie weet zit er zelfs opslag in. Zo krijg je misschien het beste van 2 werelden: een betere job en/of hogere verloning en de stabiliteit van een langdurige tewerkstelling.

Tip

Functioneringsgesprekken zijn vaak het ideale moment om het over je toekomstplannen te hebben. Bereid evaluatiegesprekken altijd goed voor, zodat je goed weet waarover je met je werkgever wilt praten.

Ontslagbrief versturen

Toch zeker dat je niet bij je huidige werkgever wil of kan blijven? Dan is je werkgever officieel op de hoogte brengen de volgende stap. Dit doe je per brief.

In je brief deel je je wettelijke opzegtermijn mee. Die start de eerste maandag nadat je de brief hebt overhandigd (of 3 werkdagen nadat je je brief aangetekend verstuurde). Er zijn verschillende wettelijke termijnen. Sinds 2014 is het eenheidsstatuut van kracht. Dat zorgde voor uniforme opzegtermijnen voor zowel arbeiders als bedienden. Ging je voor die datum van start bij je huidige werkgever, dan gelden de oude regels.

Vraag naar je opzegtermijn bij de loonadministratie van je bedrijf of bereken ze via deze tool van Attentia.

Tip

Als jij en je werkgever op goede voet staan, maar een vertrek toch onvermijdelijk is, kan je altijd vragen naar een ontslag met wederzijds akkoord. Dan moet je geen opzegtermijn in acht nemen.

Een geldige ontslagbrief bevat:

 • De datum
 • Je volledige naam en adres
 • De volledige naam en adres van het bedrijf
 • De vermelding dat je ontslag neemt
 • De startdatum van je opzeg
 • De maximale duur van je wettelijke opzegtermijn
 • Je handtekening

Je kunt hem aangetekend verzenden, persoonlijk afgeven (zorg dan voor bewijs van afgifte) of via een deurwaarder bezorgen. Deze derde optie gebruik je best enkel in geval van een ernstig conflict.

Tip

Laat je baas iets weten vóór je de brief verstuurt, zo komt zij/hij niet voor verrassingen te staan en is er tijd genoeg om een vervanger te zoeken.

Exitgesprek en vertrekperiode

Een exitgesprek plannen met je leidinggevende en/of HR is altijd een goed idee. Het laat je toe je vertrek persoonlijk te motiveren en de samenwerking op een mooie manier af te sluiten. Een vertrek zonder meer komt erg slecht over. Bovendien is er vaak de mogelijkheid om te onderhandelen over de duur en invulling van de opzegtermijn. Wil je een kortere opzegtermijn? Vraag er zeker naar. Soms zal je werkgever je vragen je opvolger op te leiden.

Welke houding neem je best aan tijdens zo’n gesprek? Probeer eerlijk te zijn, zonder negatief over te komen. Geef geen overmatige kritiek. Indien je over je nieuwe job praat, benadruk dan de voordelen die je werkgever niet kan bieden, bijvoorbeeld een hoger loon of een korter traject. Zo begrijpt zij/hij beter waarom je je job verlaat, zonder dat je je huidige job naar beneden hoeft te halen.

Wat je ook doet: blaas tijdens je vertrekperiode geen bruggen op. De kans is groot dat je je ex-collega’s of leidinggevenden later opnieuw tegenkomt, privé of in het werkveld. Heel wat mensen keren na een tijd zelfs terug naar een ex-werkgever. Volgens een studie van Kronos en Workplace Trends is ongeveer 15 procent van de werknemers zo’n boomerang-werknemer. Het is dan ook belangrijk professioneel en zakelijk te blijven in je communicatie. Wees niet te enthousiast over een eventuele nieuwe opportuniteit, hoe leuk die ook is, dat kan wrevel opwekken bij je baas en collega’s. Omgekeerd wil je ook tegen je collega’s niet te negatief zijn over je huidige job. Hoe slecht je je ook voelt bij je job of leidinggevende, je heeft er geen enkel belang bij hen tegen je in het harnas te jagen. Blijf vriendelijk en bedank je collega’s en werkgever voor de tijd op je huidige job.

Tip

Extra goodwill scoren? Geef collega’s en leidinggevenden goede referenties op LinkedIn.

Waar heb ik recht op?

Je kijkt best na waar je nog recht op heeft bij je huidige en volgende werkgever.

 • In de meeste sectoren heb je recht op (een deel van) je eindejaarspremie.
 • Bedienden krijgen hun enkel en dubbel vakantiegeld uitbetaald bij vertrek, arbeiders ontvangen hun vakantiegeld tussen 2 mei en 30 juni in het jaar dat volgt op hun ontslag.
 • Extralegale voordelen moeten door de werkgever worden uitbetaald bij vertrek. Er wordt hiervoor een raming gemaakt van hun werkelijke waarde. Soms krijg je de mogelijkheid je laptop of bedrijfswagen over te kopen.
 • Het geld van je groepsverzekering gaat uiteraard niet verloren wanneer je ontslag neemt. Je kan kiezen het geld te laten staan en al dan niet verder te sparen of het over te zetten naar de groepsverzekering van je volgende werkgever. Ben je ouder dan 60, dan kan je het geld opnemen.
 • Voor je elders aan de slag gaat, is het een goed idee te onderhandelen over het meenemen van conventionele anciënniteit. Wanneer je de opgebouwde dienstjaren kunt meenemen naar je volgende werkgever, geniet je dezelfde ontslagbescherming en krijg je mogelijk meer betaald.

Tip

Ga voor je vertrek langs op de HR-dienst van je bedrijf, zij kunnen je het best vertellen wat je in orde moet brengen.

Kreeg je je vakantiegeld of een ander bedrag vervroegd uitbetaald? Laat het renderen voor later. Ontdek onze spaaroplossingen.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak