elektriciteit-70-procent-duurder-in-10-jaar-tijd.jpg

september 2017

Elektriciteit 70 procent duurder in 10 jaar tijd

Volgens de energieregulator CREG is de elektriciteitskost tussen 2007 en 2016 met gemiddeld 70 procent toegenomen, voor een gezin in Vlaanderen liep de stijging zelfs op tot 112 procent. De aardgasfactuur in Vlaanderen is dan weer met 5 procent gedaald, terwijl gebruikers in Wallonië 16 procent meer betaalden voor deze energievorm.

De CREG, de Commissie voor de Regulering van de Elektriciteit en het Gas, houdt sinds de liberalisering van de energiemarkt in 2007, elk jaar de evolutie van de elektriciteits- en aardgasprijzen aan de eindafnemer bij. Zij heeft onlangs berekend dat de elektriciteit tussen 2007 en 2016 voor een Vlaams gezin 112 procent duurder is geworden, en de gemiddelde jaarlijkse factuur met net geen 562 euro is gestegen. Opvallend is dat die stijging in Wallonië slechts 40 procent en in Brussel 20 procent bedroeg.

Hogere distributienettarieven

Dat de prijs voor elektriciteit in Vlaanderen zo hoog gestegen is, is vooral te wijten aan de hogere distributienettarieven. Die schoten voor de Vlaamse gezinnen gemiddeld 152 procent de hoogte in. Daarnaast gingen ook de openbare heffingen met 107 euro omhoog, steeg het transmissietarief met 46 procent en werd de energieprijs 30 procent duurder. In Wallonië en Brussel ging de energieprijs dan weer met ruim 5 procent naar omlaag. De CREG verwijst voor dat verschil onder meer naar de afschaffing van de gratis kWh in Vlaanderen.

Gas goedkoper

Ook voor aardgas stegen de distributienettarieven. De aardgasfactuur werd tussen 2007 en 2016 wél goedkoper, en betaalden Vlaamse gezinnen gemiddeld 57,15 euro minder. Ook in Brussel daalde de aardgasfactuur licht, terwijl gezinnen in Wallonië 16 procent meer betaalden.

Zal een fusie helpen?

Om de hoge distributiekosten van elektriciteit in Vlaanderen te drukken, wil Vlaams minister van Energie Bart Tommelein het beheer van het distributienet onderbrengen in één Vlaamse werkmaatschappij. De Vlaamse energieregulator VREG wijst er echter op dat de impact van zo’n fusieoperatie op de factuur beperkt zal zijn.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak