tweedehands-spullen-weggeven-verkopen.jpg

maart 2022

Opruimen en tweedehands verkopen: zo ga je aan slag

De lente is niet alleen het startschot om die sjaal en handschoenen op te bergen. Bij velen slaat dan traditioneel ook het opruimvirus toe. Enkele tips om je tweedehands spullen een nieuw leven te geven en én er geld aan te verdienen.

Boekenplanken stofzuigen, radiatoren schoonmaken, lampenkappen afstoffen … met de start van de lente is het vaak een drukte van jewelste in huis. Dat we elk jaar in deze periode een grote schoonmaak houden, is niet toevallig. Toen er vroeger nog geen verwarming op gas of elektriciteit was, gebruikten we kachels om het huis te verwarmen. Die veroorzaakten echter heel wat stof in huis. Het einde van de winter werd dan traditioneel gevolgd door een stevige schoonmaakbeurt.

De lenteschoonmaak is ook een prima moment om te ontspullen. De jas die al vijf jaar stof verzamelt in de kleerkast. De kinderwagen van je – ondertussen – tienerzoon. Of die lamp die je in Marrakesh kocht, maar nergens in je interieur past. Vaarwel zeggen tegen die spullen is niet alleen een goede reinigingskuur voor je huis, maar ook voor je hoofd. Hoe minder rommel in huis, hoe meer rust, overzicht en ruimte je in de plaats krijgt.

Welke opties zijn er om spullen weg te doen?

Spullen gratis weggeven

In plaats van je overbodige keukengerei, speelgoed en andere spullen weg te gooien, kan je ze aan familie, vrienden, buren of een liefdadigheidsinstelling geven, zoals Oxfam. Je kan ze ook te geef zetten op een tweedehands website, of naar een kringloopwinkel brengen. Voor de goederen die je aflevert (of die bij je ter plekke worden opgehaald) ontvang je geen vergoeding. De Kringwinkel is met 163 afdelingen de grootste. Deze organisatie zamelt jaarlijks 75.000 ton spullen in en geeft werk aan ruim 4.500 mensen.

Goed om weten

Spullen op de stoep zetten, zelfs als je er ‘gratis’ bij plaatst, is geen goed idee. Wettelijk gezien is dit sluikstorten en je riskeert een boete. Heb je een voortuin, dan mag je de spullen wel in je voortuin plaatsen.

Verkopen op de rommelmarkt

De ene gruwelt ervan, de andere vindt het geweldig gezellig. Rommelmarkten kunnen een ideale plek zijn om je spullen te verkopen, maar het is niet ieders ding. Het vergt immers tijd en relatief veel inspanningen: spullen inpakken, transporteren, uitpakken, … Je moet ook het geluk hebben dat er net iemand op zoek is naar de spullen die je aanbiedt. En soms betaal je voor een standplaats.

Aanbieden in een tweedehandswinkel

Een tweedehandswinkel is ‘ongeveer’ hetzelfde als een kringloopwinkel, met het grote verschil dat je er wat aan kan verdienen. Je brengt je spullen binnen en onderhandelt over een prijs. Die krijg je meteen uitbetaald of ontvang je na de verkoop. In het laatste geval neemt de tweedehandswinkel dan bijvoorbeeld een marge op de verkoopprijs. Naast de plaatselijke tweedehandswinkels zijn er ook ketens die tweedehandsspullen kopen en verkopen, zoals Troc en Cash Converters.

Online verkopen op een tweedehands platform

Het grote voordeel van je spullen online te verkopen is de actieradius. Je kan een veel ruimer publiek bereiken dan bij een rommelmarkt of louter fysieke tweedehandswinkel. Bovendien kunnen geïnteresseerde kopers gericht zoeken naar de spullen die je aanbiedt, zonder eerst door 1001 andere spullen te graven. En door ze online aan te bieden zal je wellicht minder moeten zeulen met de goederen.

2dehands.be, Facebook Marketplace, Vinted, eBay, Koopjeskrant.be en aanbod.be: die ken je wellicht al. Maar daarnaast zijn er ook gespecialiseerde sites, die zich specifiek richten op bepaalde doelgroepen zoals verzamelaars en kotstudenten.

Tips om spullen online te verkopen

 • Denk mee met de seizoenen. Een opblaasbaar zwembad zal wellicht niet vlot verkopen in de winter. En een stel schaatsen niet in de zomer.

 • Maak de spullen schoon vooraleer je de foto’s maakt.

 • Let op rommel op de achtergrond als je de beelden maakt. Die kan de aandacht afleiden van het artikel zelf. Op die manier is er ook geen verwarring voor de koper wat hij of zij precies krijgt. Foto’s bij daglicht en een effen achtergrond hebben de voorkeur. Indien nodig, neem dan enkele detailbeelden of foto's vanuit verschillende hoeken.

 • Geef voldoende informatie in de beschrijving. Verkoop je een tafel? Geef dan de afmetingen mee. Wees beschrijvend maar hou het relevant. Uiteindelijk wil je eerder informeren dan imponeren met je pen.

 • Gebruik relevante zoekwoorden en synoniemen in de beschrijving. Zo heb je meer kans dat kopers jouw zoekertje vinden.

 • Beschrijf het product zoals het is, en dus ook met de eventuele gebreken. Werkt die knop niet helemaal meer, ontbreekt er een kabeltje, zit er een kras op, …? Zo kan de koper de juiste beslissing maken en voorkom je achteraf gedoe.

 • Vraag een realistische prijs. Ook al zijn de spullen nieuw, wellicht kan je niet de winkelprijs vragen. Wie tweedehands van een particulier koopt, heeft als consument geen recht op garantie. En wie tweedehands koopt, is doorgaans ook uit op een deal: bedenk vooraf hoeveel je eventueel in prijs wil zakken.

 • Reageer (snel) op vragen. Door snel te antwoorden, vergroot je de kans op een snelle, succesvolle verkoop.

 • Maak heldere afspraken voor de betaling en de verzending of afhaling.

Opgelet voor oplichters

Nepprofielen, fraude, ... Ook zoekertjessites en marktplaatsen op social media zijn populair onder oplichters. Herken je één van deze situaties? Stop dan de verdere afhandeling van de (ver)koop.

 • Je krijgt de vraag om de verkoop af te handelen buiten de site of het platform.
 • De koper stelt voor te betalen via een pakjes- of transportbedrijf.
 • De koper vraagt je om je bankrekening te verifiëren. De oplichter vertelt dat dat hij/zij eerder is opgelicht en nu zeker wil zijn van jouw oprechtheid. Daarom vraagt hij/zij een bewijs dat je rekeningnummer echt is, bijvoorbeeld door een klein bedrag (0,01 euro) over te schrijven via een link.
 • De koper biedt je een hoger bedrag dan de vraagprijs of wil betalen met een cheque.
Lightbulb

Een centje verdiend door je oude spullen te verkopen?

Sparen is altijd een goed idee als je het (even) opzij wil zetten voor later.

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak