Standby-sluipverbruik.jpg

juni 2021

Hoeveel kost sluipverbruik?

77 elektrische toestellen. Zoveel telt een gemiddeld Belgisch gezin er volgens Recupel. Van opladers tot modems: een deel daarvan zit in het stopcontact zonder dat we ze altijd gebruiken. Wat kost dat sluipverbruik jaarlijks?

Het rode lampje van je tv en radio? De opladers van je smartphone en laptop? Of dat klokje op je microgolfoven? Je hebt vast ook een handvol elektrische toestellen in huis die gewoon altijd ingeplugd zijn. Hoewel je ze niet 24/7 gebruikt, knabbelen ze wel 24/7 stroom weg.

Maar loont het eigenlijk nog wel om op die kleintjes te letten, zeker in tijden waar apparaten steeds energiezuiniger worden?

Jawel, want hoewel niemand het exact weet, gaat wellicht jaarlijks 5 tot 10% van het elektriciteitsverbruik verloren door sluipverbruik. Goed voor 1% van de wereldwijde CO2-uitstoot.

Niet gebruiken en toch verbruiken

Een staande lamp verbruikt geen stroom als de schakelknop uit is, ook al zit de stekker nog in het stopcontact. Bij andere toestellen is dat anders. Een oplader blijft bijvoorbeeld een kleine hoeveelheid stroom verbruiken, zelfs als er geen tablet, smartphone, laptop, elektrische tandenborstel, fietsbatterij … op aangesloten is. Dat komt omdat de stroomkring in een oplader altijd gesloten is. Ook andere toestellen verbruiken energie, ook al gebruik je ze niet.

Sibelga, distributienetbeheerder voor gas en elektriciteit in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, zette 2 jaar geleden de vijf grootste boosdoeners op een rijtje, en rekende uit wat die 5 kosten aan sluipverbruik in een doorsnee gezin:

  • Computer met randapparatuur: 33 euro per jaar.
  • Tv met digicorder of dvd-speler: 15 euro per jaar.
  • Koffiezetapparaat: 6 euro per jaar.
  • Hifi-installatie: 6 euro per jaar.
  • Oven met digitale klok: 4 euro per jaar.

Samen zijn die goed voor 64 euro. Maar aangezien we gemiddeld 77 toestellen in huis hebben zal de uiteindelijke kost veel hoger zijn. Denk aan de opladers van je smartphone of tablet, de modem (en eventueel wifi-extender) die de klok rond aanstaat, enzovoort. Elk watt sluipverbruik kost je per jaar ongeveer 2 euro, en vele kleintjes maken groot.

Hoe sluimerverbruik verminderen?

1. Gebruik een stekkerdoos met een schakelaar

Zo hoef je maar op één knop te drukken om alle aangesloten toestellen helemaal uit te schakelen. Je kan ook een stekkerdoos per groep gebruiken. Bijvoorbeeld één voor je tv (tv, decoder, geluidsinstallatie, spelconsole …), computer (computer, schermen, printer …), enzovoort. Een stekkerdoos met schakelaar kost ongeveer 15 tot 30 euro.

2. Plug een stand-by killer in

Zo’n apparaatje komt tussen het stopcontact en de stekker van het toestel (bijvoorbeeld tv) te zitten. De stand-by killer voorkomt sluipverbruik door het toestel helemaal uit te schakelen wanneer het in de stand-by modus staat. Een stand-by killer kost ongeveer 5 tot 15 euro.

3. Meet je verbruik

Een elektriciteitsmeter, wattmeter of verbruiksmeter sluit je aan tussen het stopcontact en de stekker van het apparaat waarvan je het sluipverbruik wil weten. Zo’n meter kost ongeveer 20 tot 30 euro.

4. Trek opladers uit het stopcontact

Haal de lader uit het stopcontact zodra je laptop, tablet, smartphone, scheermachine … opgeladen is. Anders blijft die stroom verbruiken.

5. Ontdooi de diepvriezer geregeld

Per ijslaag van 2 mm verbruikt een diepvriezer ongeveer 10% meer energie. Extra tip: door diepgevroren producten in de koelkast te ontdooien, bespaar je flink wat energie in de koelkast.

6. Kook met het deksel op de potten

Het deksel houdt de warmte in de kookpot. Op die manier heb je minder energie nodig om die broccoli of pasta gaar te maken, en ben je sneller klaar. En het kan nog duurzamer, volgens de Nederlandse kok Pierre Wind. Hij gebruikt een methode om aardappelen, pasta, broccoli, eieren … te koken door ze in een pot met deksel op het vuur te zetten en van het vuur te halen zodra het water het kookpunt bereikt. De producten garen verder in het water en zo valt er heel wat energie te besparen. Een perfect hardgekookt ei heb je bijvoorbeeld gemakkelijk en duurzaam na 8 minuten (gerekend vanaf het moment dat je de pot van het vuur haalt).

Lightbulb

39 miljoen ton CO2 minder door strengere regels

Sinds 2009 moeten onder meer computers, tv's, audio- en videoapparatuur, magnetrons en elektrisch speelgoed na een tijd automatisch overschakelen naar een uit- of spaarstand. Dat is een verplichting voor elektronicaproducenten die hun toestellen in de EU verkopen en/of maken. Sinds 2013 mogen ze in de stand-bymodus ook niet meer dan 0,5 watt verbruiken. Deze regels hebben het jaarlijkse elektriciteitsverbruik met ongeveer 35,5 tWh per jaar doen dalen - het equivalent van het jaarlijkse energieverbruik van Roemenië. Dit bespaarde Europese consumenten 25 miljard euro per jaar en 39 miljoen ton CO2-emissies.

Bron: Europese Commissie

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak