hoeveel-kost-een-nieuwe-tuin.jpg

augustus 2021

Hoeveel kost een nieuwe tuin en waarop kan u besparen?

Met ‘dank’ aan de lockdowns is de tuin voor heel wat Belgen een volwaardig deel van hun woonbeleving geworden. En verdient de tuin best wel een make-over. Maar wat kost een nieuwe tuin nu ongeveer? En welke kosten worden soms over het hoofd gezien? Tuinarchitect Tania en tuinaannemer Kris brengen raad ...

Een tuin aanleggen kost evenveel als een auto. Maar net als bij auto’s zijn er tuinen en ‘Tuinen’. Wat u uiteindelijk krijgt, hangt af van uw budget. “Voor een stadstuintje dat een zakdoek groot is en vooral uit graspartijen bestaat, zal het budget er helemaal anders uitzien dan een tuin van drie hectare met een zwemvijver en wellnessgebouw”, vertelt tuinaannemer Kris Degroote van Tuinen Pattyn. “Net als bij een auto kan je een nieuwe tuin zo basic of zo extravagant maken als je wil. Het uiteindelijke prijskaartje kan dan ook met enkele nullen verschillen.”

Voor een ‘doorsnee’ tuin met een ‘gemiddelde’ oppervlakte (400-500 vierkante meter) reken je volgens Kris best op een budget van minimum 25.000 euro. “Voor die prijs heb je meestal een eenvoudige oprit, een basic voor- en achtertuin, een terrasje en een haag. Een luxueuzere, grotere tuin met een zwemvijver en tuinhuis gaat snel naar de 75.000 tot 100.000 euro. Ga je voor een ruime tuin die uitgetekend wordt door een gerenommeerde tuinarchitect met zwembad, poolhouse en exclusieve beplanting, dan ga je al snel richting 200.000 euro en meer”, stipt Kris aan.

Er zit meer in een tuin dan je denkt

Vaak schrikken mensen van die relatief ‘hoge’ bedragen. “Er bestaan immers geen catalogen met vaste prijstabellen voor de creatie van een tuin. Soms is de verlanglijst groter dan het budget, en moeten we klanten met de voeten op de grond zetten”, glimlacht Tania Schroeyers, landschaps- en tuinarchitecte bij Tai’s Creative. “Om te beginnen komt er bij een tuin meer kijken dan wat je alleen maar aan ziet, zoals de opmaak van een tuinplandossier, eventueel aangevuld met het opstellen van een omgevingsvergunningsaanvraag. Dat kost ook geld.”

“Daarnaast betaal je voor de expertise”, vervolgt Tania. “Mensen vergeten bijvoorbeeld vaak dat er voor tuinen ook stedenbouwkundige voorschriften gelden: niet alleen voor een terras of wandelpad, maar ook voor bepaalde aanplantingen, en zelfs voor een gemetselde barbecue en reliëfwijziging. Als je geen problemen wil riskeren (met buren, stedenbouw of bij een verkoop), dan laat je je best bijstaan door iemand met kennis van zaken. En die expertise is natuurlijk niet gratis.”  

Tot slot zijn er ook essentiële kosten die niet meteen aan de oppervlakte zichtbaar zijn: bodembewerking en bemesting, irrigatie, riolering, de aanleg van nutsvoorzieningen voor een waterpartij of zwemvijver, enzovoort.

Wat kost een tuinontwerp?

Geen tuin zonder plan. Voordat u planten, tegels of een tuinhuisje kiest, heeft u een ontwerp nodig. Heeft u een krap budget en gaat u voor een kleine, simpele tuin, dan kan u dat eventueel zelf uittekenen. Maar u kan uw tuinontwerp ook overlaten aan een tuinarchitect. Hij of zij heeft de expertise en de creativiteit om uw wensen beter vorm te geven.

Een tuinarchitect kan u ook behoeden voor allerhande problemen: onderhoud (dat onderschat wordt), toegankelijkheid, stedenbouwkundige voorschriften, noem maar op. Vergelijk het met een huis: u kan wel een metser vragen om een huis te bouwen, maar zonder plan is de kans groot dat het resultaat niet is wat u in gedachten had. Datzelfde geldt voor een tuin.

Reken voor een kwalitatief tuinontwerp voor een doorsnee tuin op minimum 1.500 euro. Gemiddeld reserveert u best ongeveer 20% van uw budget voor de tuinaanleg voor de diensten (opstellen, coördineren en opvolgen) van een tuinarchitect. Afhankelijk van onder meer de naam en faam van de tuinarchitect, kan dat percentage hoger of lager liggen.

Wat kosten verhardingen en constructies?

Verhardingen (oprit, terras, paden, …) en constructies (overkappingen, tuinhuis, poolhouse, zwembad, technische ruimtes, …) slorpen doorgaans ongeveer 60-70% tot 85% van het totale budget op.

  • De prijs voor verhardingen ligt als snel rond de 100 euro per vierkante meter (voor aanleg en materiaal, uitgraven vaak niet inbegrepen). Afhankelijk van de gekozen technieken, de complexiteit en de materiaalkeuze kan dat makkelijk oplopen tot 250 euro per vierkante meter of meer.

  • Heel wat tuinarchitecten en -aannemers zien de vraag naar waterpartijen de jongste jaren sterk stijgen. Dat gaat van een eenvoudige plantenvijver tot een zwemvijver en een state-of-the-artzwembad. Voor een simpele plantenvijver met een eenvoudige pomp rekent u best op 10.000 euro (alles inbegrepen). Voor een zwemvijver best minimum op 40.000 euro. De grote kost zit niet meteen in de graafwerken, maar veelal in de technische installaties. Uiteraard kan u nog verder gaan, met bijvoorbeeld een verwarmde zwemvijver of een groter zwembad met alles erop en eraan. In dat geval rekent u best op een totale investering van 75 tot 100.000 euro. 
  • Tuinkantoren, tuinhuizen, priëlen, pergola’s, blokhutten, overkappingen, … Ook hier kunnen de prijzen fors uiteen liggen. De goedkoopste manier is om zelf aan de slag te gaan met een bouwpakket. In de doe-het-zelfzaak vindt u al tuinhuisjes vanaf 1.000 euro. Maar als u naar maatwerk gaat en een andere afwerkingsgraad, dan zijn tuinhuizen van 25.000 euro geen uitzondering. Hetzelfde geldt voor andere constructies. U kan bijvoorbeeld een bouwpakket voor een tuinkantoor kopen aan 10.000 euro (met een beperkt comfort en weinig isolatie) of u kan er een ruime en luxueuze op maat laten maken voor een extra nulletje erachter.

Wat kosten de beplantingen?

Het eigenlijke groen is dikwijls de kleinste kostenpost, met ongeveer 10-20% van het budget. Dat kan zelfs nog lager zijn, tot 5%.

  • Voor graspartijen (inclusief grondwerk en bemesting) rekent u best op ongeveer 7,5 tot 10 euro per vierkante meter. Voor grote oppervlakken die machinaal worden aangelegd, zal de prijs lager zijn. 
  • “Voor beplanting is het een ander verhaal. Daar kan je zo ver in gaan als je wil. Van pakweg 30-50 euro per vierkante meter tot een veelvoud daarvan. Vooral als je volwassen planten en bomen kiest, kan de prijs oplopen. Bomen met een prijskaartje van 400 euro zijn geen uitzondering. Heel uitzonderlijk planten we zelfs eens een boom van 2.500 euro”, vertelt Kris. 
  • "Voor hagen zijn de prijsverschillen ook heel groot", vervolgt Kris. "Een haag uit carpinus betulus (haagbeuk) in de maat 100/125 wordt geplant aan 4,5 planten per strekkende meter en komt uit op ongeveer 10 euro plantgoed per meter. Een haag uit taxus baccata in de maat 175/200 (= quasi meteen een gesloten groenblijvende haag) wordt geplant aan 2,5 planten per strekkende meter en komt op ongeveer 200 euro per meter, terwijl het aanplantingswerk en de grondvoorbereiding voor beide ongeveer gelijk is."

Wat met het btw-tarief?

Het geldende btw-tarief in de tuinaanleg bedraagt in regel 21%. Plantgoed kan dan weer geleverd worden aan 6% btw. Bepaalde werken aan een woning ouder dan 10 jaar kunnen eveneens aan 6% btw. Dit is echter niet altijd even duidelijk bepaald. Een oprit wordt over het algemeen aanvaard, een zwembad in de tuin dan weer niet.

Ook plannen om uw tuin een make-over te geven?

Begin alvast met stap 1: leg uw spaarpotje al aan op uw spaarrekening bij NIBC.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak