erfenis-gemakkelijker-voor-kleinkinderen.jpg

augustus 2016

Erfenis gemakkelijker voor kleinkinderen

Aangezien mensen steeds langer leven, hebben kinderen vaak zelf al een vermogen opgebouwd op het moment dat hun ouders een erfenis nalaten. Volgens de CD&V is het daarom veel nuttiger om een erfenis na te laten aan de kleinkinderen die nog aan het begin van hun volwassen leven staan.

Erfenissprong

De bestaande wetgeving over de erfenissprong stelt kinderen van overledenen in staat om de erfenis af te wijzen, zodat hun eigen kinderen in hun plaats kunnen erven. Het is echter alles of niets, waardoor de drempel hoog ligt. Daarom wil CD&V de kinderen van de erflater de mogelijkheid geven om de erfenis geheel of gedeeltelijk en zonder extra belastingen door te geven aan hun eigen kinderen. Volgens de christendemocraten zal dat de druk op de oorspronkelijke erfgenamen doen afnemen.

Stief- en zorgkleinkinderen

De partij stelt nog een reeks andere hervormingen voor. Neven en nichten zouden bijvoorbeeld de plaats van hun overleden ouders moeten kunnen innemen om te erven van een oom of tante. Bovendien wil CD&V stief- en zorgkleinkinderen fiscaal op dezelfde manier laten behandelen als natuurlijke kleinkinderen. Hetzelfde geldt voor stiefbroers en -zussen. Als zij van elkaar erven, betalen ze nu 45 tot 65 procent belastingen.

Tot slot menen de christendemocraten dat de extra kosten moeten verdwijnen voor de inbreng van een erfdeel in een private stichting voor een kind met een handicap.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak