onbeperkt-internet.jpg

januari 2022

De beperkingen van onbeperkt internet

Heel wat providers afficheren abonnementen met onbeperkt internet. Alleen blijkt onbeperkt meestal niet helemaal onbeperkt, als je het sterretje met de voorwaarden leest. Hoe zit de vork nu in de steel?

Als je naar een restaurant gaat met een all-you-can-eat buffet, dan zijn de spelregels meestal duidelijk: je krijgt een slot van 2, 3 of 4 uur en mag opscheppen zoveel je wil. Soms wordt er wat extra’s aangerekend als je je bord niet netjes leeg eet, maar dat is het zowat. Als je kiest voor onbeperkt internet, dan zijn de regels vaak minder duidelijk geafficheerd.

Onbeperkt internet is in België zelden onbeperkt. Hoewel er vaak geen limieten zijn, behouden de meeste providers zich het recht voor om je internetverbinding (fors) te vertragen eenmaal je een aantal gigabytes (GB) hebt opgesoupeerd. Je kan dan nog steeds ‘onbeperkt’ data gebruiken, maar het gaat allemaal trager. Vergelijk het met ons buffetrestaurant. Het is alsof de kelner je na je derde bord komt vertellen dat je nog steeds mag eten, maar dat je wel trager moet kauwen.

Beleid voor redelijk gebruik

Wanneer je al een aantal gigabytes opgebruikte, grijpen de meeste operatoren in omwille van technische redenen. Elk netwerk bevat een flessenhals waarin het verkeer van alle klanten samenkomt. De beschikbare capaciteit op dat punt bepaalt de capaciteit die de aangesloten klanten onder elkaar moeten verdelen. Operatoren willen enerzijds de capaciteit van hun netwerk zodanig laten stijgen dat hun klanten kunnen genieten van intensieve diensten zoals online tv. Anderzijds willen ze ook dat alle klanten evenveel kunnen genieten van deze capaciteit. Een zogenaamde Fair Use Policy (beleid voor redelijk gebruik) stelt operatoren dan in staat om bij klanten die veel verbruiken de kraan wat dicht te draaien en dus de snelheid te vertragen. Sommige limiteren de snelheid alleen de tijdens de piekuren, andere limiteren de snelheid tot het einde van de maand.

Welke beperkingen op surfvolume bij welke aanbieders?

Hieronder vind je het overzicht van enkele operatoren. Staat de uwe niet in het lijstje, dan kan je de info terugvinden op de website van je operator.

Abonnementen/formules bij edpnet met onbeperkt internet

  • Vast internet: geen beperking op verbruiksvolume of op snelheid.
  • Mobiel internet: edpnet heeft geen formules met onbeperkt mobiel internet.

Abonnementen/formules bij Mobile Vikings met onbeperkt internet

  • Vast internet: geen formule met onbeperkt vast internet. Mobile Vikings biedt enkel gsm-abonnementen aan.

  • Mobiel internet: als “onbeperkte data” in je gsm-abonnement inbegrepen is, surf je na 20 GB verder aan verlaagde snelheid. Binnen de EU kan je 16 GB gratis gebruiken en betaal je een toeslag voor elke MB die je extra verbruikt.

Abonnementen/formules bij Orange met onbeperkt internet

  • Vast internet: voor de Love pakketten en Home Internet ligt de grens op 3 TB (terabyte) per maand. Eenmaal die drempel over, vertraagt het internet tijdens de piekuren (van 17u tot middernacht).

  • Mobiel internet: geen formule met onbeperkt mobiel internet.

Abonnementen/formules bij Proximus met onbeperkt internet

  • Vast internet: als je Internet Maxi of Comfort in je abonnement hebt, wordt je internetsnelheid beperkt zodra je 3 TB verbruikte. Je kan wel extra volume toevoegen als je deze limiet bereikt hebt. Afhankelijk van de samenstelling van je product, kan je 50 of 300 GB toevoegen en kost je dat 5 euro of helemaal niets.

  • Mobiel internet: Mobilus Unlimited heeft een limiet van 35 GB per maand. Mobilus Unlimited Premium is onbeperkt in België maar beperkt in Europa tot 50 GB (nadien surf je even snel, maar betaal je extra per MB.) Proximus verwacht wel dat er “als een goede huisvader” om wordt gegaan met onbeperkt internet en behoudt zich het recht voor om beperkingen op te leggen als er meer dan 100 GB wordt verbruikt. Heb je een Flex (Netflix) Pack waar onbeperkt mobiel internet in inbegrepen is, betekent dit dat je tot 20 GB kan verbruiken met Unlimited S (in België en Europa), tot 50 GB met Unlimited (in België en Europa) en onbeperkt met Unlimited Premium (in België; beperking van 50 GB in Europa).

Abonnementen/formules bij Scarlet met onbeperkt internet

  • Vast internet: met het Loco-abonnement gaat het trager vanaf een surfvolume van 500 GB per maand. Je krijgt wel de optie om dan 1 TB extra surfvolume te kopen, zonder snelheidsbeperking.

  • Mobiel internet: geen formule met onbeperkt mobiel internet.

Abonnementen/formules bij Telenet met onbeperkt internet

  • Vast internet: voor de abonnementen One (en One Up) en All-Internet ben je een intensieve gebruiker zodra je meer dan 3 TB (terabyte) vast internet verbruikt hebt, voor WIGO en YUGO is dat 750 GB (gigabyte). Eenmaal die drempel over, vertraagt het internet tijdens de piekuren (van 17u tot middernacht).

  • Mobiel internet: bij One (en One Up) wordt het internet vertraagd zodra het gezamenlijke volume van de simkaarten is behaald (van 40 GB voor 1 simkaart tot 200 GB voor 5 simkaarten), bij WIGO Unlimited ligt de limiet op 100 GB aan mobiele data. Daarna vertraagt de snelheid.

Abonnementen/formules bij VOO met onbeperkt internet

  • Vast internet: VOO heeft geen specifieke surflimieten. Ze verwacht wel dat onbeperkt internet gebruikt wordt voor persoonlijk en privégebruik. Het onbeperkte karakter van de dienst kan ook niet verzekerd worden in geval van fraude, misbruik of gebruik dat de rechten van derden aantast. Indien nodig kan VOO wel de uploadsnelheid voor o.a. peer-to-peerverkeer wijzigen tijdens drukke momenten, zodat iedereen zonder probleem kan internetten.

  • Mobiel internet: geen formule met onbeperkt mobiel internet.

Nieuwe richtlijnen voor beperkingen op onbeperkt internetverbruik

Voor de doorsnee internetgebruiker zijn de limieten doorgaans geen probleem. Maar voor intensieve internetgebruikers (fervente gamers, streamers, grote gezinnen, …) kunnen de limieten van ‘onbegrensd internet’ wel vervelend zijn.

Om tegemoet te komen aan klachten van gebruikers over de soms ongepaste en misleidende benamingen van producten, lanceerde het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT) in juli 2021 een voorstel om tot transparante richtlijnen over 'onbeperkt internet' te komen.

In de voorgestelde richtlijnen van het BIPT staat onder meer dat:

  • De toegang tot het internet in geen geval geblokkeerd mag worden bij onbeperkt internet.
  • De provider maandelijks in principe bij niet meer dan 10% van de eindgebruikers van het betrokken tariefplan het internet mag vertragen als er een limiet overschreden wordt.
  • Het beleid van “redelijk gebruik” steeds transparant moet zijn. Dit wil zeggen dat de aanbieder in de precontractuele documenten, het contract en op zijn website toegankelijke, nauwkeurige en bijgewerkte informatie moet geven over wat de overschrijding van de drempel in de praktijk betekent voor de eindgebruiker.

De richtlijnen zijn op dit moment nog niet bekrachtigd. Momenteel worden de resultaten van een openbare bevraging over de richtlijnen verwerkt. Wanneer die finaal zullen worden, is nog niet bekend, leert navraag bij het BIPT.
(situatie 3 januari 2022)