beter-budgetteren.png

april 2020

Beter budgetteren? 6 tips om meteen aan de slag te gaan

Nu we met zijn allen noodgedwongen thuis zitten, gaan we plots massaal meer bewegen en sporten. Het lijkt alsof onze goede voornemens van begin dit jaar een tweede kans krijgen. Maar hoe zit het ondertussen met die goede voornemens voor uw geld? Geen paniek, want u heeft nog alle tijd om met onze 6 haalbare voornemens én tips (alsnog) beter te budgetteren in 2020.

Denk achterstevoren

Veel mensen stellen een budget op met het doel om geld te sparen. Ze brengen hun uitgaven in kaart, en al het geld dat eventueel maandelijks overblijft gaat naar de spaarrekening.

Een betere aanpak is echter om het tegenovergestelde te doen. Leg eerst vast hoeveel u elke maand wil sparen (bijvoorbeeld 10, 20 of 30% van uw inkomsten) en maak een budget op basis van wat overblijft (bijvoorbeeld 90, 80 of 70% van uw inkomsten). Op die manier dwingt u uzelf om doordacht om te gaan met uw budget én kan u tegelijk een vast maandelijks bedrag sparen

Budgetteren ≠ raden

Een van de redenen waarom budgetteren niet altijd werkt, is wanneer er naar verschillende uitgaven wordt gegist in plaats van te vertrouwen op de harde cijfers. Geen nood: tenzij u elke maand grote sommen cash afhaalt en die gebruikt om uw aankopen te betalen, is de kans groot dat uw uitgaven ergens worden geregistreerd en u deze dus gedetailleerd in kaart kan brengen.

Wekelijks even door uw uitgaven scrollen en ze oplijsten kan u een veel beter inzicht in uw uitgaven geven. Een huishoudboekje kan hierbij een hulpmiddel zijn. Daarin noteert u in verschillende categorieën (kledij, auto, sport, supermarkt, reizen …) uw uitgaven. In een Excel-sheet kan het ook natuurlijk, of met een (gratis) budget-app.

Vergeet die eenmalige uitgaven niet

Uw stroomfactuur, telefoonrekening en huurkosten/hypotheekaflossing? Die terugkerende maandelijkse uitgaven vergeet u vast niet in uw budget op te nemen. Maar jaarlijks onderhoud van de wagen, verzekeringspremies, bijstand voor autopech, provinciebelasting, jaarlijkse lidmaatschappen, verjaardagscadeaus, licenties voor software … Als u die kosten over het hoofd ziet en er geen geld voor opzij zet, kan zo’n ‘onverwachte’ kost wrang smaken. Start u met budgetteren, kijk dan ook grondig naar uw eenmalige uitgaven van het afgelopen jaar en calculeer die in uw budget in.

Wees realistisch

Als we starten met budgetteren, leggen we de lat vaak hoog: schrappen, al die onnodige uitgaven! Het idee is in theorie bewonderenswaardig, maar moeilijk vol te houden in de praktijk. Budgetteren moet u bovendien helpen om slim én bewust met uw geld om te gaan, zowel voor inkomsten als uitgaven. Blijf uzelf daarom wel belonen met extraatjes of andere dingen waar u van geniet.

Als u toch uw uitgaven wil terugdraaien, engageert u zich beter om op een paar kosten te besparen, maar tegelijk het grootste deel van uw bestedingspatroon in stand te houden. Als u bijvoorbeeld merkt dat u elke ochtend een meeneemkoffie koopt en 3 keer per week een afhaalmaaltijd, dan is het wellicht een beter idee om naar 4 koffies en 2 take-away maaltijden te gaan dan de uitgave volledig te schrappen. Het heeft niet alleen meer kans op slagen, het heeft ook veel minder impact op uw welbevinden.

Denk in doelen

Een spaarreserve hebben voor onverwachte momenten, daar is iedereen het over eens dat dat geen slechte zaak is.

Leg ook een spaarpot aan voor concrete doelen, klein of groot: voor hobby’s, gezinsactiviteiten, boeken, de garderobe, een loungeset voor buiten, een nieuwe badkamer of misschien zelfs een wereldreis … Door op voorhand na te denken waaraan u uw geld graag wil uitgeven en hoeveel u daar per maand voor opzij wil zetten, kan u zonder zorgen dat geld voor dat doel gebruiken op het moment dat het u uitkomt. U hoeft dus ook geen twee keer meer na te denken als u in de winkel of online iets ziet dat u graag wil kopen.

Tip: gooi niet alles op één hoop, maar maak als het kan zoveel mogelijk verschillende potjes aan. Zo houdt u het overzichtelijk en weet u perfect hoe het met ieder spaardoel is gesteld. 

Hou het leuk

Taartdiagrammen over bestedingspatronen of staafdiagrammen met de stand van de spaarrekening? Niet iedereen raakt er opgewonden van. Voldoening en plezier uit budgetteren halen, kan u echter ook met een ‘twist’ doen.

Zoals met de enveloppetechniek. Hierbij legt u een wekelijkse bestedingslimiet vast en verdeelt u dat bedrag tussen 7 enveloppen: voor elke dag 1. Als u meer wil uitgeven op een bepaalde dag, dan moet u geld van andere dagen sparen om de uitgave te dekken. U kan cash geld verdelen in enveloppen, maar u kan ook voor een digitale variant gaan en wekelijks een bepaald tegoed op een zichtrekening plaatsen waarop u niet in het rood kan gaan. Denk ook aan tip 2: als u met de kaart te betaalt, heeft u altijd een bewijs van uw uitgaven.

Een andere methode is om een grote poster te maken waarop u bijvoorbeeld 3 financiële doelstellingen schrijft. Met lijm, een schaar en allerhande ‘werkmateriaal’ (een foto van uw kind(eren), een takje uit uw tuin die u al lang wil laten heraanleggen …) vrolijkt u het geheel op. De poster hangt u vervolgens op een zichtbare plaats in de keuken of woonkamer. En een extra tip: maak een foto van de poster en stel de foto in als bureaublad of als startscherm op uw smartphone. Leuk om weten: de Amerikaanse professor Brad Klontz voerde deze test uit in een wetenschappelijke setting. Hij stelde vast dat mensen die deze methode volgden 73% meer begonnen te sparen. Dus, knutselen maar!

Slimmer budgetteren staat synoniem met makkelijker sparen. En makkelijker sparen? Dat begint met een beter rendement. Ontdek de spaaroplossing die het best bij u past.

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak