belgen-sparen-ook-vakantiedagen.jpg

februari 2017

Belgen sparen ook vakantiedagen

Uit een onderzoek van Acerta blijkt dat het merendeel van de Belgen bereid is gedurende een bepaalde periode meer uren te werken om die dan later te recupereren. Bovendien spaart 40% van de werknemers vakantiedagen op voor het jaar daarop.

HR-dienstverlener Acerta organiseerde een onderzoek bij 2000 werknemers omtrent de flexibilisering van de arbeidstijd. Daaruit blijkt dat maar liefst 70% bereid zou zijn om gedurende bepaalde periodes van zijn loopbaan meer te werken, om in een latere levensfase het iets rustiger aan te kunnen doen. Bovendien wil meer dan acht op de tien werknemers (84%) graag zelf kiezen wanneer de arbeidsuren gepresteerd worden.

Mentale buffer

Daarnaast is het aangetoond dat vier op de tien werknemers vakantiedagen opspaart tot het jaar daarop. Gemiddeld gaat het om drie dagen. Volgens Frederik Anseel, professor organisatiepsychologie aan de Universiteit Gent, is dat geen gevolg van een toegenomen werkdruk maar dient het als mentale buffer om de stress te verminderen. 60% van de werkgevers gaat er immers mee akkoord om overgebleven vakantiedagen over te zetten naar het komende jaar. Anseel verwijst daarbij naar het typische spaargedrag van de Belgen. “Waarom plaatsen zoveel Belgen geld op spaarrekeningen in plaats van in beter renderende investeringen?” vraagt hij. “Omdat ze iets achter de hand willen voor mocht er iets gebeuren. Dat is net zo met vakantiedagen. Door een aantal vrije dagen over te houden, creëer je een buffer die gemoedsrust geeft. Je kan die dan opnemen als je behoefte hebt aan extra rust.”

Heeft u een vraag voor ons? We bellen u graag op een ogenblik dat het u uitkomt.

Maak een afspraak