7-tips-om-te-besparen-op-je-budget-voor-huisdieren.jpg

september 2016

7 tips om te besparen op je budget voor huisdieren

De Belg geeft veel geld uit aan zijn huisdieren. Maar liefst 1,3 miljard euro per jaar. Zelfs al verdienen onze dieren de beste zorg, je kan makkelijk enkele euro’s op dit budget besparen. Onze zeven tips helpen je alvast vooruit.

Eerst enkele cijfers. Volgens het Huishoudbudgetonderzoek gaat de grootste hap uit ons huisdierenbudget naar voeding (55,9%). Daarna volgen de uitgaven aan de dierenarts (23,2%), allerlei artikelen en speeltjes (10,5%), dierenpensions en verzorging van dieren (6,3%). Honden en katten blijven de populairste huisdieren. In 2014 hadden de Belgische gezinnen samen 1,5 miljoen honden en 2,2 miljoen katten.

Zeven tips om te besparen

1.       Aankoop van het dier: 0 €

Een kat of hond hoeft niet zoveel te kosten als een rode Tibetaanse Mastiff. De duurste hond ter wereld werd in China verkocht voor meer dan één miljoen euro! Gemiddeld kost een raskat of -hond tussen de 800 en 2.000 €. Waarom geen dier uit het asiel halen? Het kost je zo goed als niets en je verricht een goede daad.

2.       Voeding: witte producten en restjes

Wat de reclame je ook probeert wijs te maken, een huisdier trekt zich van het merk van zijn eten niets aan. Probeer eens een wit product uit en koop grote hoeveelheden. Dat zal heel wat schelen in je portemonnee. En je kan je huisdier natuurlijk ook restjes geven (groenten, rijst, vlees…).

3.       Speelgoed: maak het zelf

Gelukkig zijn er nog geen i-pads voor honden of katten, maar de speelgoedrekening kan snel oplopen. De boodschap is: maak het zelf van spullen die je liggen hebt. Het internet staat vol met leuke filmpjes die je op weg helpen.

4.       Snoepjes: beperk ze

Een beloning moet een beloning blijven. Maar ook dan hoef je geen dure snoepjes te geven. Je kat of hond zal al heel blij zijn met een stukje (heel goedkope) kaas of vleesworst. Maar het beste is om ze te beperken, zo blijft je dier fit.

5.       Dierenarts: eerst even bellen

Heeft je huisdier iets ernstig voor, dan moet je niet aarzelen om langs te gaan bij de dierenarts. Maar twijfel je, dan bel je best even. Beschrijf de symptomen en je dierenarts zal zeggen of een consultatie nodig is of niet.

6.       Oppas: denk aan familie en buren

Je gaat op vakantie en je huisdier kan niet mee? Een dierenpensioen kost soms meer dan je last minute ticket. Hoor daarom eens bij buren en familie of ze een handje kunnen toesteken. En gebruik de sociale media, misschien wil een van je vrienden dolgraag twee weken een hond in huis nemen.

7.       Kapsalon: is het echt nodig?

Moet je kat of hond altijd de perfecte coupe hebben? Spreid de afspraken om ze maximaal te beperken. Of neem zelf eens de schaar ter hand. Denk ook aan de beroepsscholen die soms kandidaten zoeken voor hun leerlingen.