25-000-euro-sparen-op-een-jaar.jpg

februari 2017

25.000 euro sparen op een jaar

Van een uitdaging gesproken. Een jaar lang enkel het hoogstnodige uitgeven… om meer dan 25.000 euro bijeen te sparen. Een financieel journaliste uit Londen deed het voor. Zou u het ook kunnen?

De dame in kwestie, Michelle McGagh, deed haar verhaal uit de doeken in de Britse krant The Telegraph. Om haar spaaropdracht goed te beginnen, berekende ze eerst in detail hoe ze het jaar voordien haar geld had besteed. Zo kwam ze tot het besef dat ze maar liefst 460 euro uitgegeven had aan meeneemkoffie. Hoewel ze geen grote fan van koffie is. Michelle berekende ook nog dat ze jaarlijks meer dan 10.000 euro spendeerde aan reizen, boodschappen, cafés en restaurants, schoonheidsproducten...

Beslissen waar er wel en niet op bespaard wordt

Vervolgens bepaalde ze op welke zaken ze niet zou besparen: haar woonlening, smartphone, levensverzekering, giften voor het goede doel en de basis badkamer- en onderhoudsproducten. Gedaan dus met de cinema, een avondje op café, een restaurantbezoek, nieuwe kleren kopen, op reis gaan… En er was geen sprake van dat anderen in haar plaats de rekening zouden betalen. Dus geen traktaties van haar man, vrienden of familie.

43 euro per week voor boodschappen

Voor de wekelijkse boodschappen legde Michelle zichzelf een heel strikte limiet op: 43 euro per week. Daar moest ze mee rond zien te komen om haar buikje drie maal per dag mee te vullen. Gelukkig besliste haar man om solidair te zijn en hield hij zich ook aan het eetbudget (voor de rest deed hij niet mee aan die ‘waanzin’). Ook qua transport zou ze flink besparen: het budget werd op nul euro vastgelegd. Michelle zou dus al haar verplaatsingen met de fiets moeten doen.

25.000 euro én ervaring rijker

Michelle hield het een jaar vol en schreef er zelfs een boek over. Dat het niet altijd even makkelijk was, zal niet verrassen. Het moeilijkste was om de jaarlijkse reis met haar vriendinnen te laten vallen en haar versleten jeans niet te vervangen. Toch was haar mooiste herinnering ook een vakantie, gratis met haar man aan zee: honderden kilometers fietsen en wildkamperen in de bosjes. Michelle trok ook heel wat lessen uit haar ervaring: “Ik heb geen ‘spullen’ nodig om me gelukkig te voelen, tijd vrijmaken voor wie ik graag zie is voor mij het allerleukste.”

Inspiratie om te sparen?

Is het realistisch om dit zelf ook uit te proberen? Misschien hoeft u niet zo drastisch te werk te gaan, maar het kan een goede inspiratiebron zijn en alle beetjes helpen. Start dus ook met een detailoverzicht van uw uitgaven te maken en beslis dan op welke zaken u wilt besparen. Met een beetje goede wil en doorzettingsvermogen zult u zo jaarlijks zeker enkele honderden euro’s of meer op uw NIBC Direct spaarrekening kunnen zetten. En misschien kunt u wel beginnen met één werkuur per dag te sparen. Succes!

Heb je een vraag voor ons? We bellen je graag op een ogenblik dat het je uitkomt.

Maak een afspraak